Virtuális Glóbuszok Múzeuma

 

Az oldal új változata (még tesztelés alatt) itt elérhető.

A virtuális gömbök megtekintéséhez szükség van valamilyen VRML lejátszóra.
Mi a Cortona 3D Viewer-t javasoljuk. (Letöltés.)

Ajánlott továbbá a Google Earth program telepítése, hogy az összes funkciót kihasználhassuk.

Információ

Ennek a virtuális tárlatnak az elsődleges célja a Magyarországon készült, vagy valamilyen szempontból magyar vonatkozású föld- és éggömbök bemutatása.

A weboldal használata:

A "Múzeum" menüre kattintva megjelenik a pillanatnyilag elérhető gömbök listája a legfontosabb jellemzőkkel. A lista bármelyik elemére kattintva a betöltődik az adott gömb három dimenziós VRML modellje, amennyiben a gépünkön telepítve van a megfelelő szoftver. (Ha nincs még VRML lejátszónk, akkor az oldalon feljebb lévő linkről ingyenesen letölthető.)

A lista szűkíthető keresési kritérium megadásával. A keresés eredményeképpen azok az elemek jelennek meg, ahol a beírt szöveget tartalmazza a kiválasztott mező. Ha a kiadás idejére keresünk, akkor lehetőség van intervallum megadására, pl.: 1526-1984.

A "Részletes adatlap" feliratra kattintva egy új ablakban megjelenik az adott gömb összes adata, a róla készült képek (ha vannak), illetve letölthető egy, a Google Earthben megnyitható file a gömbről.

A letölthető illetve on-line nézhető 3D modellek felbontása a nagyobb (d>20cm) gömböknél korlátozott. Ezek nagyfelbontású modellje előzetes egyeztetés alapján megtekinthető az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékén, illetve a gömb kiállítási helyén.

Újdonság: Már VRML lejátszó nélkül is használható a weboldal. Ehhez a 'múzeum' oldalon a képernyő jobb felső sarkában látható VRML ikonra kell kattintani, mire az JAVA ikonra változik. A Java változat hátránya, hogy kisebb felbontást tesz csak lehetővé.

Az oldalak böngészéséhez a Mozilla Firefox böngészőt ajánljuk, és legalább 1024*768-as képernyőfelbontást.

 
© 2007-9, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest